vragen & antwoorden

Wat is het verschil tussen offset drukken en digitaal printen?
Printen gebeurd altijd in zwart of Full Colour, met drukwerk kan dit ook, maar daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van Pantone (PMS) kleuren. Daarnaast is printen ideaal voor korte levertijden en bij gebruik van verschillende originelen. In het geval van drukwerk is er een minimale levertijd van 3 werkdagen, maar bij grote oplages van 1 origineel is drukwerk prijstechnisch het meest interessant.
Wat zijn Pantone of PMS kleuren?
Een Pantone kleur wordt vaak afgekort met PMS (Pantone Matching System). Dit is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat kleuren over de gehele wereld gelijk aan elkaar zijn. Zie het als RAL kleuren in de grafische wereld.
Zijn alle Pantone kleuren ook te printen?
Helaas, Pantone kan alleen in drukwerk verwerkt kunnen worden. Een goede digitale printer kan deze kleuren wel benaderen. Er zijn echter kleuren die niet digitaal geprint kunnen worden. Een van die kleuren is PMS021, dit is een fel oranje kleur waar bijna geen donkere pigmenten in zitten. Deze kleur wordt dan ook veel donkerder afgedrukt.
RGB, CMYK & PMS wat zijn de wezenlijke verschillen?.
PMS kleuren hebben wij hierboven al een beetje uitgelegd. RGB kleuren zijn de standaard kleuren voor op een beeldscherm. Deze kleuren zijn vrij fel waardoor deze fris overkomen. CMYK kleuren zijn printkleuren. Deze zitten ook thuis in uw printer en hebben een bredere scala om kleuren te verwerken. Het makkelijkste uit te leggen is dat bijvoorbeeld in Word een url, bijvoorbeeld www.plamirel.nl vrij fel is, maar bij printen is deze donkerblauw. Dit komt vooral door de toevoeging van zwart in het kleurengamma.
Pixels en Vectoren, wat is het verschil?
Het makkelijkste voorbeeld is een foto in een tekstverwerker te plaatsen. Als de foto vergroot wordt zijn er vierkantjes (pixels) zichtbaar. Als u datzelfde met een letter doet ziet u dat deze scherp blijft (strakke lijnen). Dat is het wezenlijke verschil. Het voordeel van een vector is deze oneindig uittrekbaar is. Een vectorbestand is meestal een .cdr, .EPS of een .Ai bestand. In sommige gevallen kan dit ook een PDF bestand zijn.
Kan ik van een JPG, PNG, PSD etc een vectorbestand maken?
Nee, dat is onmogelijk. In photoshop kan het document weliswaar als AI of EPS opgeslagen worden, maar dat is geen werkbaar bestand voor oa. print, druk en sign toepassingen. Voor webtoepassingen is een EPS niet nodig.
Wat wordt er bedoeld met afloop of bleed ruimte?.
Met afloop cq bleed wordt bedoeld of dat de bedrukking van het papier af moet lopen. Als dit het geval is moet u minimaal 3mm ruimte houden rondom het document. Plaats daarbij ten alle tijd ook de snijlijnen. Mocht u in Office programma's werken, dan moet u het basisbestand 6mm groter maken in de hoogte, maar ook de breedte. Houdt met uw tekst wel altijd 8 tot 10 mm ruimte van de kantlijn.
Wat is de beste manier van aanleveren?
Wij adviseren u altijd een PDF bestand te maken. In de meeste programma's die nu geïnstalleerd zijn zit automatisch een PDF Creator. Het voordeel van een PDF bestand is dat er geen verschuivingen of kleur verschillen zijn ten op zichte van Office programma's waarbij dit eigenlijk altijd het geval is. Deze programma's onthouden de PC instellingen en niet de document instellingen.
Zijn er standaard papierformaten?
Ja, er zijn standaard afmetingen. Wij praten dan in "A" & "B" formaten. Een A4 kent iedereen en hoe hoger het cijfer hoe kleiner het getal. Als ezelsbrug voor de afmetingen moet de kleinste maat verdubbeld worden en voor een verkleining de grootste maat doormidden.
Naast een A formaat is er ook de B formaat, deze worden vaak voor posters en borden gebruikt. Kleiner dan 35x50cm wordt doorgaans niet gebruikt omdat er ook op A3 gewerkt kan worden qua productie.
 

Dit zijn de standaard maten voor print en drukwerk op alle materialen. Uiteraard is iedere afmeting mogelijk, tot op de mm nauwkeurig. Dit is dan vaak wel custom-made werk.